Fjordhesten – en norsk skatt
Få inspirasjon til din hobby og fritid

Fjordhesten – en norsk skatt

Fjording

Fjording

I og med at det kom en morsom sak i posten, fikk jeg lyst til å blogge litt om Fjordhesten. Postmannen kom på porten med en uventet, stor og flat pakke. Da husket jeg det; det var den kalenderen som har dratt frem og tilbake over havet to ganger! En Fjordhestkalender fra Australia! Grunnen er at jeg har venner som er aktive innen oppdrett og reklame av Fjording der nede, og denne gangen fikk jeg altså kalenderen til «Fjord Promotional Group of Australia» i hendene. Les gjerne mer om dem her.

Fjord

Ut i fra bildene ser man at de satser på den gode gamle og kraftige typen hest, og populariteten er stor. Kanskje blir Australia det nye Amerika for Fjordhestens popularitet? Det skader i hvertfall ikke, for som mange vet, så er denne gamle, ærverdige hesterasen kommet på listen over hesteraser i fare for utryddelse. Det bør vi som nordmenn med vikinganer absolutt ikke tillate oss, spør du meg. I tillegg til å være en ekte vikinghest, regnes den som en av verdens eldste hesteraser. Den har mange fellestrekk med villhesten og da spesielt przewalskihesten. Det rett oppstående manet med den sorte stripen i midten , og som gjerne fortsetter mer brunlig i fargen nedover ryggen, er typiske kjennetegn for villhester. I tillegg menes det at den har vært med på å forme Islandshesten.

Det aller beste med Fjordhesten (her kunne jeg ramset opp tusen ting!) er at den er en kløpper på å beholde roen og hodet kaldt i de aller fleste situasjoner. Den er en perfekt familiehest, for med sine rolige bevegelser og gode gemytt kan den brukes til ALT. Min først hest var selvfølgelig en Fjording, og her var det ikke snakk om hverken innridning eller innkjøring. Nei, det var absolutt nok å slenge på en sal eller feste vogna, og den treårige hesten var faktisk klar til bruk! Dette er et minne som sitter igjen i kroppen, for makan til velvillig og rolig hest har jeg før eller siden aldri møtt. Jeg brukte den til alt fra dressur, hopping og fjellriding til kjøring og å trekke meg på ski om vinteren.

Jeg må bare innrømme det, noen ganger får jeg lyst til å kjøpe meg ei flott hoppe og starte litt avl selv. For tanken på at Fjordhesten en dag kan bli borte får faktisk tårene til å sprenge frem i øynene. For meg er denne hyggelig og flotte hesten selve symbolet på Norge, vikinger og norsk natur. I og med at jeg i voksen alder har begynt med westernridning, så eier vi nå to herlige Quarter-hester. Men uansett hvor forelsket jeg er i Quarterhesten, så blir ikke minnet om Fjordingen borte. Jeg er sikker på at når kroppen min eldes, så finner du meg heller oppi vogna bak en nydelig gul fjording enn på ryggen av en westernhest… Og da helst en jeg har avlet frem selv!

vogn

En annen gang skal jeg skrive om mine Fjordhestopplevelser i Australia, men det får dere ha til gode!