Friluftsliv blant ungdom
Få inspirasjon til din hobby og fritid

Friluftsliv blant ungdom

jakt

fjelltopp

Hva er det egentlig som inspirerer ungdommen til å benytte seg av naturen nå til dags? Er det slik at de fleste sitter inne og spiller foran datamaskina, eller finnes det fortsatt sprek, norsk ungdom som driver med friluftsliv og tilhørende aktiviteter?

 

På siden til Friluftsrådenes landsforbund kan man lese en artikkel om akkurat dette. Dette er en interessant artikkel, men med en litt negativ innledning. Spørsmålet som stilles er om dagens ungdom er blitt en «gjeng med latsabber» eller om de fortsatt driver med tradisjonelt friluftsliv som turer, jakt og fiske. Et annet spørsmål er om det kun er ekstremsport som trekker ungdom mot naturen i dag?

fiske

Det blir også lagt vekt på ungdommens oppvekstsvilkår. Det er jo gjerne slik at om foreldrene er flinke til å ta med barna ut på tur i naturen når de er små, så fortsetter de ofte med friluftsliv når de blir voksne også. Som i de fleste tilfeller ligger altså mye av ansvaret hos tidligere generasjoner. Den sterke, norske tradisjonen med friluftsliv og lange fjellturer (gjerne fra hytte til hytte) er helt klart noe vi bør videreføre til yngre generasjoner. Den eneste måten er da selvfølgelig å ta med barna mens de fortsatt kan påvirkes i riktig retning, altså bort fra dataskjermen…

En annen fordel med å gjøre barn og ungdom interesserte i friluftsliv, er at de holder seg i bedre form, unngår fedme og inntar frisk luft. I tillegg lærer de respekt for naturen, dyrelivet og ser kanskje på verden med litt andre øyne.

klatring

Spennende aktiviteter som trekker ungdom ut i naturen kan være rafting i elver, rideturer i fjellet, toppturer med telemarkski eller fjellklatring. Dette er gjerne aktiviteter som gjør naturopplevelsene enda sterkere, slik at ungdommen blir inspirert og ikke går lei av naturen. Dette kan kanskje gjelde ungdom som har gått fjellturer gjennom hele barndommen, og rett og slett ønsker litt mer stimuli.