Hesten i sjakkspillet
Få inspirasjon til din hobby og fritid

Hesten i sjakkspillet

chess

En annen fritidsbeskjeftigelse som inkluderer hester, er sjakk. Vi snakker selvfølgelig om de to brikkene som er oppstilt nest ytterst på den nederste raden ved oppstart.

Sjakk er jo egentlig et strategisk krigsspill, så i antikken var det naturlig å inkludere disse praktfulle dyrene i stridighetene. Faktisk var det en avgjørende faktor. En krigsherre i gamle dager måtte ta i betraktning størrelsen på fiendens og sitt eget kavaleri. I forhørene av krigsfanger var det et viktig spørsmål hvor mange hester de besatt.

Viktig så vel på slagmarken som på brettet

Hestene var avgjørende for rask forflytning, frakt av materiell og det å storme fiendens linjer i det avgjørende angrepet. Således kom den inn som brikke i strategiske vurderinger, og derfra inn i sjakkspillet.

Ettersom sjakkspillet etter sigende ble oppfunnet i India, var det først elefanten som hadde hestens posisjon på brettet. De indiske småkongene hadde stor respekt for denne tungvekteren, som selvfølgelig også hadde stor status ved hoffene. Da spillet spredte seg utover til steder hvor det ikke fantes elefanter, ble den altså byttet ut med en hest. Eller kanskje var det bare lettere for spillmakerne å skjære ut hester.

Blant barn som lærer å spille sjakk, er hesten den mest populære brikken. Ikke bare ser den ut som noe de vet hva er, den kan også hoppe over de andre brikkene! Det er det den eneste som kan. Små sjakkspillere som boltrer seg rundt på det rutete brettet med hester som kontinuerlig hopper og hopper, er et vanlig og kostelig syn.

Men de skal en modnet sjakkspiller til for å kunne utnytte kavaleriets fulle potensial. I en fastlåst posisjon på brettet kan den lille hesten utføre mirakler de mektigere brikkene, som tårnet og dronningen, ikke er i stand. Med et fikst lite hopp er den bak fiendens linjer og skaper forvirring. Det gir rom for at de andre brikkene kan skape et gjennombrudd.

Hesten symbolverdi i andre spill

Alle spill burde ha en liten hest som kunne komme til unnsetning av og til. Den vanlige kortstokken burde absolutt ha en hest blant bildekortene. I tarot er et av kortene en ridder på hest. Det får vel være godkjent.

Hesten og andre figurer kan selvfølgelig erstattes med rene symboler eller tall, men det er nå likevel koselig med hest. I gambling er det stort sett rene tall, selv om enkelte, som enarmede banditter (slot-maskiner) kan ha figurer.

Liker du å spille, har hestogfritid.no en bonuskode til deg. Du kan gå til ComeOn bonuskode, og følge informasjonen du får videre derfra.