Islandshestens popularitet i Norge
Få inspirasjon til din hobby og fritid

Islandshestens popularitet i Norge

Om man er litt borti hestemiljøet i Norge, så finner man fort ut at Islandshesten har fått en høy stjerne. Ikke bare er de dyre i innkjøp, om man sammenligner med andre hester og ponnier, men de er først og fremst en elsket hest. Islandshest-tilhengerne ser du sjelden eller aldri ri andre hesteraser. De holder seg til sine spesielle venner med de komfortable gangartene tølt og pass, og tar gjerne med seg hesten sin helt opp på fjelltoppene. Dette er nemlig hester som kommer seg dit ”man ikkje kunne tru at nokon kunne bu”!

islandshest

Det er mye man kan si om islandshesten. Dens aner kommer fra våre egne gamle hesteraser, slik som Fjordingen. Den har blitt bevart som egen rase i tusenvis av år på øya Island, og har derfor utviklet seg til den spesielle, lille, sterke hesten den er i dag. Man kan si den er blitt foredlet innad i egen rase, for her er det ikke snakk om tilførsel av noe typisk araberblod!

Uansett, islandshestens fyrrige gemytt er ikke så ulikt araberhestens, men den er samtidig lettere å ha med og gjøre. Den er ikke like sta som mange andre urhester, men har heller vilje til å lære, kombinert med god fremdrift. Derfor er dette en morsom hest som egner seg like godt for barn som for voksne. Her i Norge er den nok blitt så populær fordi det faktisk gir status å eie en god islandshest, samtidig som den er hardfør og nøysom å holde. De fem gangartene er helt avgjørende her, for ingenting er så behagelig som å tølte i full fart fremover på tur. Du humper ikke opp og ned i salen, og det går nesten like fort unna som å galoppere!

utehest

Noen kan kanskje mene at islandshesten egentlig er en ponni, for høyden er ikke så mye å skryte av. De ligger vanligvis mellom 135-145 cm. Men en islandshest er veldig sterk, for den utvikles sent og skal ris inn etter fylte fem år. Da har den til gjengjeld sterk rygg og kan brukes lengre enn andre hesteraser. De kan godt bære ryttere opptil 100 kg på ryggen! Det er litt vanskelig å forstå, for beina deres er slanke og hovene små, og de gir slett ikke inntrykk av sin egen kraft. Det arrangeres også mange konkurranser for islandshesten, da med mye fokus på gangartene. Her kan du finne hester som er verd flere hundre tusen kroner! En siste ting man kan nevne, er at de kommer i alle regnbuens farger, fra mørkebrun til flekkete. Så er du på jakt etter en kjekk familiehest, så ta gjerne en titt på islandshesten her.