Ta med hesten til utlandet
Få inspirasjon til din hobby og fritid

Ta med hesten til utlandet

hest hopper

Dersom du driver med konkurranseridning på høyt nivå, kan det hende du blir nødt til å ta med deg hesten din ut av landet noen ganger. Kanskje er du en aktiv langdistanserytter, og da vet du nok at de mest spennende og viktigste konkurransene foregår i araberhestens hjemland; Arabia.

løper

Eller driver du med sprangridning? Da er det jo slik at skal man opp på et visst nivå, så hjelper det lite å kun konkurrere innenfor Norges grenser. Dette gjelder ikke minst innen mange westerngrener, slik som cutting og team penning, der det konkurreres med krøtter. Norge avventer fortsatt godkjenning til å drive med slike konkurranser!

western

Det kan også hende at du trenger å ta med hesten ut av landet grunnet ferietur, til treningsopphold eller bedekning. Ja, med en så globalisert verden som vi lever i nå, så er det vel egentlig bare naturlig av vi får lyst til å ta med vår firbente venn ut av landet på nye eventyr!

Men før du begynner å planlegge reisen med hest til utlandet, er det lurt å sette seg inn i reglene for inn- og utførsel av hest. Her er det i alle tilfeller snakk om midlertidig utførsel av hest, og slik skal den også tollklareres hos Tollvesenet før den blir utført. Når man stopper på grensen på vei hjem, skal den deklareres som gjeninnført. Legg merke til at dersom du kun skal ha med hesten på ferie, uten å påkoste den noe i form av trening, bedekning eller veterinærbehandling, skal den ikke deklareres ut av landet. Da holder det at du har papirene i orden, der det dokumenteres at den er norsk.

dressur

Her kan du får mer inngående informasjon om emnet fra Mattilsynet. Her kan du dessuten lese mer om de unntakene som gjelder for hestekonkurranser i nordiske land. Man har nemlig forsøkt å gjøre det enklere for konkurranseryttere som reiser mye rundt i Europa/Norden.

Kontakt i tillegg din veterinær i god tid før reisen, slik at du forsikrer deg om at alle vaksiner og lignende er i orden og riktig registrerte. Helsesertifikatet skal være utfylt av godkjent veterinær fra Mattilsynet. Husk i tillegg at hesten din skal være registrert med godkjent hestepass. Her kan du lese mer om saken.